esmaspäev, 31. jaanuar 2011

Akupunktuur ja Hiina meditsiini arst


Intervjuu hiina meditsiini arsti Rene Bürklandiga



http://akupunktuur.eu/
Rene Bürkland juhib Eestis Dao nimelist Hiina meditsiini keskust (Pilt: Radio86)


Rene Bürkland on 35 aastane Eesti mees, kes praktiseerib Hiina   meditsiini. Mees omandas mõned aastad tagasi Tartu Ülikoolis üldarsti  kutse ning juba siis oli Rene Bürklandil kindel plaan minna edasi õppima Hiina meditsiini. Mees õppis Hiinas neli aastat ja peab nüüd Eestis Dao nimelist Hiina meditsiini keskust.

Hiina meditsiin on aastatuhandeid vana ja selle eesmärk on eeskätt haiguste ennetamine mitte niivõrd nende ravimine. Üks ei välista muidugi teist. Vanas Hiinas said arstid palka siis, kui patsiendid terved. Patsientide haigestumine oli märk sellest, et arst oli oma tööd kehvasti teinud. Rene Bürklandi sõnul leiavad paljud inimesed tee hiina meditsiiniarsti juurde liiga hilja. Enamasti siis, kui lääne meditsiin ei ole tervisehäda ravimisel tulemusi andnud. Tegelikult peaks olema vastupidi: kui häda veel väike annaks hiinameditsiini abiga oma organismi tugevdada, et see ise vaevusega toime tuleks. Mida pikemaajalisem vaevus, seda vaevarikkam ja aeganõudvam on sellest taastumine või vabanemine. Hiina meditsiini ravivõtted võib laias laastus jagada neljaks: võimlemine, massaažakupunktuur ja taimravi. Esitame siinkohal hiinameditsiini arstile Rene Bürklandile üldisi küsimusi, mis lugejale huvi võiksid pakkuda.

Kas akupunktuuri annab kosmeetilistel eesmärkidel kasutada? Näiteks kortsude näolt eemaldamiseks?

Hiinas on hetkel kosmeetiline akupunktuur üsna levinud. Sinna alla ei liigitu mitte üksnes kortsud vaid kõik näonahaga seonduv nagu näiteks vistrikud, näonaha kuivus jne. Selle puhul ei kasutata pelgalt akupunktuuri, vaid ka palju ravimtaime mähiseid, ravimtaimeõlisid, salve jne. Teine osa kosmeetilisest akupunktuurist on kaaluga seotud, kaalu langetamine. Kaalutõusu põhjus ei ole alati ülesöömisest tingitud. See võib johtuda ka sisemistest probleemidest. Ja kui need probleemid lahendada, siis peaks kaal ise normaliseeruma.

Kui akupunktuuri näokortsude tasandamise eesmärgil kasutada, kas siis võib oodata botoxi sarnast effekti?
Kindlasti ei ole tal botoxi sarnane effekt. Nõelte ja teiste hiinameditsiini ravivahendite effekt on see, et nad parandavad konkreetsel juhul naha ainevahetust, muudavad selle elastsemaks. Seda mitte niivõrd väliste faktorite toimel, milleks nt botoxisüstid on, vaid just keha enda regenereerimisvõime või noorendava võime toimel.

Kas peab paika, et hiina meditsiini kohaselt saab näost tervislikku seisundit päris palju välja lugeda?
Peab küll paika. Mitte ainult näost vaid ka silmadest. Põhiline diagnostikavahend on keel, keelepilt. See mida selleks diagnostikaks kasutatakse on nt. näojume, jume värv, kas selle värv on tuhm või elav . Siis vastavad näopiirkonnad, kas seal on vistrikud, kas seal on nahakuivust, punetust jne. Samuti suunurgad ja huuled, kas need pragunevad jne.

Kuidas Hiina meditsiin alkoholi suhtub?
Alkohol ei ole keelatud. Alkohol on oma olemuselt yang või tuli. Alkohol on väga tähtis komponent enamuse hiina ravimtaimede preparaatide valmistamisel. Kuna Hiina meditsiin põhineb taoismil ja taoismi moto on tasakaal, tasakaal yin'i ja yang'i vahel, siis Hiina meditsiinis ei ole selliseid häid ja halbu asju. See sõltub olukorrast. Alkohol ei ole ka iseenesest halb ega hea. Inimestel, kelle on kiiresti yang energiat vaja, neile võib alkohol sobida.

Lääne meditsiinis on nn. ihuarstid, kes ravivad füüsilisi haigusi ja hingearstid, kes tegelevad patsientidega, kelledel meel on haige. Hiina meditsiinis arvatavasti ei eksisteeri eraldi psühhoterapeute?
Algselt valdas hiina meditsiini arst kõiki teemasid. Eraldi psühhoterapeuti, günekoloogi või mis iganes sisehaiguste arsti ei eksisteerinud, üks hiina meditsiini arst pidi kõike valdama. Nüüd on ka hiina meditsiinis nagu lääne meditsiiniski toimunud mingil määral spetsialiseerumine. Psüholoogilise poole pealt on tehtud palju teaduslike katseid ka lääne meditsiinis nn. platsebo effekti kohta. Fakt on see, mis pädeb nii hiina kui lääne meditsiinis, et üks tähtsamaid ravikomponente inimesel on uks, et ta saab terveks. Mõnikord, kui usk on, aga ravi pole, saab inimene terveks ja kui ravi on, aga usku pole, ei saa.

Kas Hiina meditsiinis on üldist nõuannet pimedusest tingitud väsimuse vastu?
Meie kultuuris soovitatakse sageli, et pimedal talve ajal tuleks minna kusagile soojale maale päikese kätte. Tegelikult oleks ideaal see, kui inimene suudaks elada looduse rütmis. Mida loodus talvel teeb? Loodus puhkab. Aga meil on tavaliselt nii, et suvi on puhkuse aeg ja talv on kõige suurem tööaeg. Me ei saa hiina meditsiini üks ühele meie keskkonda üle tuua, aga soovitav oleks talvel asju natuke rahulikumalt võtta, kui võimalik rohkem puhata, rohkem magada ja vähem töötada.

Tervist taastavad harjutused

Artikkel www. ee.raadi.86.com,  autor Agneta Land-Koskinen

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar