esmaspäev, 31. jaanuar 2011

Migreeni ja peavalu vähendamine.

Looduslikud vahendid migreeni vastu 

Krooniliste peavalude põdejad peavad ravimeid tarvitama aastakümneid, seetõttu tuleks migreenihoogude korral eriti hoolikalt vaadata üle oma igapäevane menüü ja proovida mõnd looduslikku ravimeetodit. 

Migreen on krooniline piinarikas haigus, mida iseloomustavad hootised tugevad peavalud, iiveldus, oksendamine, tundlikkus valguse ja müra suhtes. TÜ kliinikumi närvikliiniku neuroloogi Sulev Haldre sõnul esineb migreeni umbes 15 protsendil, kroonilist peavalu neljal ja ravimitest põhjustatud peavalu ühel-kahel protsendil inimestest. Eestis võib migreeni esineda kuni 190 000 inimesel, naistel sagedamini kui meestel.
Migreenihoogusid ravitakse spetsiaalsete retseptiravimite triptaanidega, millel kõrvaltoimeid õnneks vähe. Vanemad, ergotamiini-tüüpi preparaadid aga võivad esile kutsuda tõsiseid kõrvalnähte. Ka valuvaigistite ja tugevamate põletikuvastaste ravimite (aspiriin, paratsetamool, ibuprofeen jt) sage tarvitamine (rohkem kui 2–3 korda nädalas) võib kasu asemel hoopis kahju teha.
“Kui valuvaigisteid kasutatakse liiga sageli (rohkem kui 10–12 päeval kuus), võib tekkida ravimitest põhjustatud peavalu,” hoiatab Haldre. “Peavalu raviks kasutatavad ravimid leevendavad valu, kuid tagajärjeks võib olla ka sisemise valukontrolli süsteemi häirumine. Kroonilise peavalu (üle 15 päeva kuus, kauem kui kolm kuud) ravimid leevendavad küll mõneks ajaks valu, kuid see  naaseb ja ravimi-peavalu tsükkel aina kordub.” Lisaks tekitavad kerged valuvaigistid mitmesuguseid kõrvalnähte.
Stressi vähendamine
Migreenihoogude põhjused on igal inimesel individuaalsed – üks inimene reageerib halvasti temperatuuri tõusule, teine langusele jne. Siiski põhjustavad magamatus, toidukordade vahelejätmine, lihaspinge, isegi liigne arvutiga töötamine ja elektrivalgus peavalusid väga paljudel inimestel.
“Kindlasti peaks kroonilise valu tablettravi kombineerima sobivate psühhoteraapiavõtetega. Suureks abiks võib olla füsioteraapia ja üldine kehaline aktiivsus. Võimaluse korral tuleks tasakaalustada ka stressi põhjustavad asjaolud,” lisab Haldre.
Lõõgastav massaaž
“Pingepeavalu puhul soovitan valuvaigisti asemel lõõgastavat massaaži,” ütleb lümfiterapeut Galina Ader. Kodustest vahenditest on tema sõnul kõige lihtsam kaerateradega täidetud riidest kotike mikrolaineahjus kuumaks ajada ja see valupunktidele panna. “Kui kaerakotikest käepärast pole, täitke 0,33 l plastpudel kuuma veega ning asetage see kukla taha. Sobib rahustav tee meega, enne uinumist võiks võtta kaltsiumitableti, kaltsium on looduslik valuvaigisti,” soovitab ta.
Migreeni ravivad väga erinevad massaaživiisid: klassikaline, spordimassaaž, iseäranis hästi sobib punktmassaaz. “Massaažiseansile tulijatest on kestvaid peavalusid kaevanud paljud. Aja jooksul on nad kõik (peale kahe vanema daami) valudest vabanenud. Masseerimas käidi aastas mitu kuuri (kuurina 4–6 korda järjest), neile tehti turja- ja kaelamassaaži. Mõne puhul aitas ühest kuurist, mõni inimene vabanes peavaludest aasta või poolteise jooksul,” kinnitab massöör Liidia Valdma.


Toiduvaliku muutmine
Väga paljud toiduained võivad olla migreenihoo põhjustajad, eriti juust ja punane vein, mis sisaldavad ainet nimega türamiin. See vabastab serotoniini, katehoolamiini ja noradrenaliini, millel on migreeni puhkemisel oluline roll. Toiduained, mis võivad põhjustada migreenihooge, on igal inimesel aga individuaalsed. Mõnel migreenihaigel põhjustab kofeiin haigushoo, teisel aga hoopis leevendab seda. Siiski arvatakse, et punane vein põhjustab migreeni 10–30 protsendil patsientidest. Ka šokolaad ja valge suhkruga maiustused on sagedased migreenitekitajad.
Lisaainetest on migreenihaigetele kõige ohtlikum naatriumglutamaat E 621 (paljudes toitudes esinev maitsetugevdaja), samuti pärmiekstrakt. Uusimate uuringute kohaselt peaksid migreenide all kannatajad vältima ka lihatoodetele ilusa punase värvi andvate nitritite tarbimist.
Levinuimad migreene põhjustada võivad toiduained on šokolaad, piimatooted, muna, tsitruselised, nisu- ja durumjahust toiduained, sibul, õun, banaan, kunstlik magusaine aspartaam.
Ohututeks toiduaineteks peetakse täisterariisi, keedetud rohelisi  ja oranže köögivilju, puuviljadest ja marjadest jõhvikaid, kirsse, pirne, ploome, jookidest vett.
Akupunktuur
Akupuntuur raviarstid usuvad, et sellest traditsioonilisest Hiina ravimeetodist on kroonilise migreeni ja pingepeavalude ravis abi ning see on leidnud tõestust ka paljudes teadusuuringutes. Saksamaal võrreldi 2004. aastal kokku 15 056 nõelravi saanute ja mittesaanute peavalupatsientide ravitulemusi ning leiti, et kolmekuulise ravi (15 raviseanssi) järel oli nõelravi saanud patsientidel nn peavalupäevade arv oluliselt väiksem ja elukvaliteedi näitajad märkimisväärselt kõrgemad.
Migreen ja pingepeavalud alluvad nõelravile paremini kui teised krooniliste peavalude vormid.  
 Nõelraviseansse tuleks teha kuuridena – kuue kuni 13 protseduuri kaupa. Akupunktuur ei ravi migreeni küll täielikult välja, kuid leevendab haigusnähte tunduvalt.
Migreenihaiged peaksid tundma ka nn valupunkte, mida haigushoo ajal masseerida –  He Gu punkti punkti mõjutamisest labakäel on paljud patsiendid leevendust saanud. Lisaks võib masseerida oimudel asuvaid lohukesi, samuti kukla keskjoonest umbes 3 cm külje pool kolju piiri all olevat kahte punkti. Nendel punkidel võid kasutada ka akupunktuur kleebiseid Pure Relief. Mida  müüvad erinevad Hiina Meditsiini poed.

Lõdvestusharjutused
Lõdvestusharjutusi võib teha kümne minuti kaupa ka k.eset pingelist päeva, kuid kindlasti peaksid migreenikud hoolikalt venitama ja lõdvestama lihaseid iga kehalise koormuse järel. Eriti oluline on lõdvestada pinges kaela- ja turjalihaseid.

Tervist taastavad harjutused


Refereeritud  ajakirjast  "Naised" autor Kerli Jõeäär

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar